Yeni Nesil Araçlar Yeni Nesillerin Ellerinde Erasmus+ Projemiz

Elekrikli Araçlar alanında öğretmenlerimizin Henry Ford Meslek Lisesi'nde işbaşı gözlem ve 8 öğrencimizin EKITA firmasında stajı tamamlanmıştır.

artmaktadır. İçten yanmalı motorlara sahip araç sayısındaki artış çevreye salınan zararlı gaz miktarlarını da artırmıştır. Bu durum çevre kalitesini olumsuz yönde etkilemiş ve araç performansı için farklı enerji kaynaklarına yönlendirmiştir. Bunlara, gelecekteki petrol rezervlerinin tükenecek olması da eklenince elektrikli araçlara olan talep hızlanmıştır. Hem çevre kirliliğinin azalması hem de sürdürülebilir bir kalkınma için elektrikli araçların kullanımdaki payının hızla arttırılması öngörülmektedir. Uluslararası Enerji Ajansı’nın “Küresel Elektrikli Araç Rapor”undaki bilgilere göre; geçen yıla göre yüzde 60 artarak 2 milyona yaklaşan araç sayısını 2.3 milyonla araç şarj istasyonu takip etti. Avrupa’da ise geçtiğimiz yıl elektrikli araç sayısı %3,2 artmıştır. Türkiye'deki elektrikli otomobil sayısı, 2019 yılı ilk 11 ayında gerçekleşen 176 adetlik satışla 833 adede ulaşmıştır (https://enerjiatlasi.com, 2019). Akaryakıt ihtiyacının neredeyse tamamını ithal eden, buna karşı elektrik üretiminin şimdilik yüzde 45-50'lik bölümünü yerli ve milli kaynaklarla karşılayan, ayrıca orta, uzun vadede devreye girecek özellikle GES ve RES'lerle elektrik üretiminde dışa bağımlılığımızın ortadan kalkacağı düşünüldüğünde elektrikli otomobillere talebin artması, ülkemiz için de çok önemlidir. Zorlu Grubu, Batı ülkelerinde uygulanan araç paylaşım sistemini elektrikli araçlar üzerinden Türkiye'de hayata geçirmek için 51 elektrikli Tesla marka otomobil Türkiye'ye getirmiştir. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız da “Elektrikli araç piyasasına girmek için en uygun zaman” olarak belirtmiştir (https://enerjienstitusu.com, 2019). Bu noktada, ülkemizde alandaki yetkin eleman talebi artacaktır ancak elektrikli araçların bakım onarımı (batarya şarj istasyon tipleri ve kullanılan elektrik motorları, akü) konusunda özel sektör ve bir kaç üniversite dışında eğitim veren kurum yoktur. Tüm bu noktalardan hareket ederek hem sektörün hem de mesleki teknik bir okulun açık işbirliğini sağlayan projemiz ; -Sürekli değişen ve gelişen dünyada gençlerin ortak amaçlar doğrultusunda yetiştirmesi için eğitmen eğitimi ile özellikle elektrikli araçlar alanında gelişen teknolojilerin gözlemlenmesi, kullanılması ve uygulanabilir olanların tespiti, - Elektrikli araçlar alanında çağın gerektirdiği özelliklere sahip, donanımlı ve deneyimli teknik elemanlar yetiştirilmesi, - Yetişen elemanların, uluslararası standart ve ilkelere uygun olarak, şarj istasyonlarının tanıtımı, altyapısal bilgilerin kazandırılması, projelendirilmesi ve kurulumu konusunda becerilerini geliştirmek, - Gelişen Elektrikli araçlar teknolojilerin gözlemlenmesi ve bu alandaki farkındalığın arttırılması, -Avrupa birliği ülkeleri ile özellikle Elektrik/Elektronik alanında ortak bir iş dili, iş adabı ve iş disiplini oluşturulmasına katkı sağlanması, -Yeni mezun olacak gençlerin istihdamının sağlanması ile Elektrikli araçlar/şarj istasyonları ve teknolojileri sektöründe yetişmiş donanımlı birey ihtiyacına cevap vererek, potansiyel iş gücü kalitesinin arttırılması, -Okullarında ilgili alanları olmadığı halde öğrencilerinde ve toplumda konu ile ilgili farkındalık yaratmaya öğretmenlerin bu alandaki son yenilikleri yerinde görerek alacakları eğitim ile kendilerini geliştirmeleri amaçlanmaktadır.

Yayın: 20.08.2023 - Güncelleme: 15.12.2023 16:45 - Görüntülenme: 207