T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İZMİR / KARABAĞLAR - Karabağlar Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Bilişim Teknolojileri Alanı

Bilişim Teknolojileri Alanı

    Okulumuz Bilişim Teknolojileri Alanı´nda öğrenciler "Yazılım Geliştirme" ve "Ağ İşletmenliği ve Siber Güvenlik" dalı üzerine eğitim görmektedir.

 

    Alanın tanımı: Bilişim Teknolojileri alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

    Alanın amacı: Bilişim Teknolojileri alanı altında yer alan dallarda, sektörün ihtiyaçları ve bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazandıran nitelikli meslek elemanlarını yetiştirmek amaçlanmaktadır.

    Bilişim Teknolojileri Alanında Eğitim Almak İsteyenlerin;

    •   Tasarım ve görsel yeterliliğe sahip,

    •   Matematik bilgisi ve işlem yeteneği,

    •   Bilgisayara ve Elektroniğe karşı ilgi ve merak,

    •   Ekip içinde çalışabilen,

    •   Sistemli düşünebilen,

    •   Kendini yenileyebilen, Araştırmacı,

    •   Dikkatli ve titiz çalışma alışkanlığına sahip,

    •   Teknoloji alanındaki yenilikleri takip eden nitelikteki kişiler olmalıdır.

    Mezuniyet Sonrası Üniversiteye Gitmeyen Öğrenciler İçin İş olanakları:

    Okulumuzdan mezun olan Bilişim Teknolojileri bölümü öğrencilerimizin; yazılım, donanım, network, web gibi konularda temel alt yapısı teorik ve uygulamalı olarak oluştuğundan, gelişmeye ve geliştirilmeye açık olduklarından piyasada çok rahat iş imkanı bulabilmektedirler. 

    Yüksekokul Veya Üniversitelerden Mezun Olacak Öğrencilerin Ünvanları, Çalıştıkları Alanlar ve İş İmkanları:

    Bilişim Teknolojileri Bölümü öğrencilerimizin kendi alanlarındaki meslek yüksek okullarına sınavsız geçiş hakkı vardır. Atatürk MTAL Bilişim Teknolojileri alanından mezun olan öğrencilerimiz "Teknisyen" ünvanını, kendi alanında bir meslek yüksek okulunda önlisans programını tamamladıktan sonra ise "Tekniker" ünvanını alabilmektedir. Öğrencilerimiz kendi alanlarında ek puan verilen bir lisans programını bitirirlerse "Teknik Öğretmen" ünvanını alırlar. Öğrencilerimiz liseyi ya da meslek yüksek okulunu bitirdikten sonra bilgisayar ve bilişim sektöründe ara eleman olarak çalışabilir, eğitim ya da teknik eğitim fakültelerini bitirdikten sonra da Bilgisayar Öğretmeni olabilir, kamu veya özel sektörde çalışabilirler.

    Alanın Maddi İmkanları

    Bilgisayar sektörü her zaman genişlemeye açık teknolojik bir yapı olduğundan; yazılım, donanım, internet, web dizaynı, network sistemleri vs. dallarda uzmanlaştıktan sonra yeterli maddi imkanı elde edebilir.

    Alanın Mevcut Durumu ve Geleceği

Bilişim Alanı

    Bilgisayar kullanımı yirminci yüzyılın özellikle son on yılında büyük bir hızla artmıştır. Bu artış, hem tüm dünyaya yayılarak hem de kullanım alanı çeşitlenerek olmuştur.

    Bilişim Teknolojileri; bilgisayar sektöründeki gelişmelerin sonucunda ortaya çıkmış ve verileri saklamak, iletmek ve işlemek için kullanılan bilgisayar donanım ve yazılım teknolojilerini içeren bir alandır.

     Ancak bugün için Bilişim Teknolojileri (BT), yalnızca bilgisayar sistemlerinin kurulması ve yazılımların yapılandırılması ile sınırlı bir alan değildir. BT, güncel bir bakışla; bilgisayar donanımı, yazılımı, bilgisayar ağları, iletişim teknolojileri, bu alanda yetişmiş insan gücü, prosedürler, internet, intranet ve iletişim araçları gibi çok sayıda bileşene sahiptir.

     Bilişim sektörü dünyada son 50 yıldır var olan ancak günümüzde olağanüstü öneme sahip olan bir sektördür. Katma değeri oldukça yüksek olan bilişim sektörü, gelişmiş ülkelerde gözde sektörlerin başında gelmektedir.

     Ülkemizde işletmeler kurumsallaşma yolunda hızla ilerledikçe Bilişim Teknolojileri alanına olan ihtiyaç daha da artmaya başlamıştır. Bu sebepten, Bilişim Teknolojileri alanında yeterlik sahibi insanlara çok ihtiyaç duyulmaktadır. Halen başka dallardan, mesleklerden insanlar bu alandaki ihtiyaca yönelmeye devam etmektedirler. Ancak doğru olan bu alanın içinde, temelden bu yeterliklere sahip insanlar yetiştirmektir.

     Gelecekte de Bilişim Teknolojileri, çalışma hayatının en önemli unsuru olmaya devam edecektir. Bu alanda yeterlik sahibi insanlar yetiştirmek ülkemizde bu sektörün gelişimi ve ilerlemesi için çok önemlidir. 

    Belirtmek İstediğimiz Diğer Noktalar

    Bugün olduğu gibi yarın da Bilişim ve Bilgisayar Sektörünün devamlılığı ve gelişimi sürecektir. Bilişim Teknolojileri Bölümünü seçmek isteyen başarılı, yetenekli ve meraklı öğrencilerin okulumuzda eğitimini tamamladıktan sonra bu sektöre katkısı olacağından şüphemiz yoktur.

       * Okulumuzda Bilişim Teknolojileri Alanı öğrencileri Web Programcılığı ve Bilgisayar Teknik Servisi dalı üzerine eğitim görmektedir.

    BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI ALT DALLARI 

   1. YAZILIM GELİŞTİRME

    Tanımı: Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım olarak kurulumu bilgilerinin yanında, web sayfası tasarımına ve programlama dilleri yardımıyla etkileşimli web uygulamaları hazırlanmasına yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

 

    Amacı: Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım olarak kurulumu bilgilerinin yanında web sayfası tasarımı ve programlama dilleri yardımıyla etkileşimli web uygulamaları hazırlama yeterliklerine sahip teknik elemanlar yetiştirmek,amaçlanmaktadır.

    Giriş Koşulları

    Öğrencilerin sağlık durumu, Bilişim Teknolojileri alanı altında yer alan mesleklerin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmalıdır. 

    İstihdam Alanları

    Bilişim Teknolojileri alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

       1. Bilgisayar teknik servisi hizmeti veren bilgisayar firmalarında, kamu kurum ve kuruluşlarında,

       2. Ağ kurulum ve yönetimi hizmeti veren ya da bu hizmete ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluşlarında,

       3. Kullanıcı ara yüzüne sahip uygulama ve veri tabanı programları kullanımı ve yönetimi hizmeti veren ya da bu hizmetlere ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluşlarında,

       4. Web tasarımı hizmeti veren veya web ortamında çalışan etkileşimli programlar hazırlayan yazılım şirketlerinde ya da bu hizmetlere ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluşlarında vb.yerlerde çalışabilirler.

    2. AĞ İŞLETMENLİĞİ VE SİBER GÜVENLİK

    Tanımı : Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım kurulumu, ağ sistemlerinin kurulumu, yönetimi ve ağ ortamı üzerinde yaşanabilecek sorunlar, çözüm yolları ve geniş ağ sistemleri yönetimine yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

 

    Amacı : Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım kurulumu, ağ sistemlerinin kurulumu, yönetimi ve ağ ortamı üzerinde yaşanabilecek sorunlar, çözüm yolları, geniş ağ sistemleri için yönlendirme ve yönlendirme yönetimi yapma yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.     

    

    

    Belgelendirme

 

       1. Mezun olan öğrenciye alanda/dalda diploma verilir.

       2. Öğrencinin seçtiği dal ile ilgili aldığı tüm dersler ve modüller diploma ekinde belirtilir.

       3. Öğrenciye, programdan ayrıldığında veya mezun olduğunda, kazandığı yeterlikleri gösteren ve bir yaygın mesleki ve teknik eğitim programı ile aynı yeterlikleri kazanan kişilere eş değer belge verilir.

       4. Öğrencinin kazandığı mesleki yeterlikler sertifikaya yönelik belgelendirmelerde değerlendirilir.

    Eğitim Süresi

    Alan programının toplam eğitim süresi, 9. sınıftan sonra 3 öğretim yılı olarak planlanmıştır. Eğitim süresinin okul, işletme ve bireysel öğrenme için ayrılmış dağılımı, Bilişim Teknolojileri alanı haftalık ders çizelgesi, dersler ve modüller ile ilgili açıklamalarda belirtildiği gibi uygulanır. 

    Alandan Mezun Olanların Gidebilecekleri 2 Yıllık Meslek Yüksek Okulları

    •   Bilgi Güvenliği Teknolojisi                             YGS-1

    •   Bilgi Yönetimi                                             YGS-6

    •   Bilgisayar Operatörlüğü                                YGS-1

    •   Bilgisayar Programcılığı                                YGS-1

    •   Bilgisayar Teknolojileri ve Bilişim Sistemleri    YGS-1

    •   Bilgisayar Teknolojisi                                   YGS-1

    •   İnternet ve Ağ Teknolojileri                           YGS-1

    Alandan Mezun Olanların Gidebilecekleri 4-5 Yıllık Lisans Programları

    •   Bilgi Teknolojileri                                               MF-4, YGS-1

    •   Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri            MF-4, YGS-1

    •   İşletme Bilgi Yönetimi                                        YGS-6

    •   Yönetim Bilişim Sistemleri                                  YGS-6

    •   Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği    MF-4, YGS-1

 

    •   Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği                         TM-1, YGS-6

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 01.01.2015 - Güncelleme: 15.12.2023 15:42 - Görüntülenme: 3496
  Beğen | 0  kişi beğendi