T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İZMİR / KARABAĞLAR - Karabağlar Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Atatürk ve Milliyetçilik

Atatürkçülük ; Türkiye Cumhuriyeti´nin kuruluşunun ve sürekliliğinin temeli olan , Türk toplumunu çağdaş , laik , demokratik , katılımcı , özgürlükçü bir toplum getirmeyi amaçlayan düşünceler , ilkeler ve uygulamalar bütünüdür.
Milliyetçilik ilkesinde ise ; Misak-ı Milli ile sınırları belirlenmiş olan ülkemizde , ulusal birliği , toplumsal saygıyı , bireyin kişiliğine ve özgürlüğüne değer vermeyi amaç edinmektedir
Türkiye´de milliyetçiliğin bir aksiyon haline gelişi ve uygulanışı ancak yeni Türk Devleti´nin kurulması ile mümkün olmuştur. Yalnız;Atatürk Türk milliyetçiliğine yeni bir anlam ve çağdaş bir muhteva kazandırarak onu Türkiye Cumhuriyeti´nin temel ideolojisi haline getirmiştir. Atatürk´ün Türk milliyetçiliğine kazandırdığı yeni muhteva sonucu , milliyetçiliğimiz sadece bir tepki ve kültür milliyetçiliği olmaktan kurtulmuş , gerçekçi , ileriye dönük , çağdaş , birleştirici ve demokratik bir hüviyet kazanmıştır. Bu sebeple Atatürk´ün milliyetçilik anlayışı Osmanlı dönemindeki Türk milliyetçiliğinden bir çok bakımlardan ayrılır.

Türk milliyetçiliğinin Atatürk tarafından toplumumuzda ve devlet hayatımızda hakim ideoloji haline getirilmesi milletimizin hayatında önemli sonuçlar doğurmuştur. Her şeyden önce Milli Mücadele Türk milliyetçiliğine dayanılarak kazanılmıştır. Sonuçta Türk Milleti´ne dayanan milli ve bağımsız Türkiye Cumhuriyeti´nin kurulması mümkün olabilmiştir. Türk toplumunun ümmet halinden millet haline geçişini hızlandırmış , milli duygulara temel olan milli vatanı yaratmıştır. Türk Milleti´nin milli birlik ve beraberlik içinde ortak gayeler etrafında bütünleşmesini sağlamıştır. Kamu ve özel çalışma hayatında; yerleşim , hak ve hürriyetlerin kullanılmasında bütün vatandaşlar arasında hiç bir ayrıcalık gözetilmeden tam bir eşitlik sağlanmıştır. Bu husus Anayasamızın 66.Maddesinde " Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türktür." sözü ile güvenceye bağlanmıştır. Diğer taraftan milli kültürün gelişmesi ve Türk toplumunun çağdaş bir millet olmasında önemli rol oynamıştır. Milliyetçiliğin tabii sonucu olarak Türk toplumuna gereken önem verilmiş , milli egemenlik ilkesine dayalı yönetim şekli olan Cumhuriyet idaresi kurulmuştur. Sonuçta Türk Milleti´ne milli gurur duygusu aşılanmıştır.

Atatürk´ün düşünce sisteminin temellerinden birini teşkil eden çağdaş milliyetçilik anlayışı milli birliğimizi , bütünlüğümüzü ve bağımsızlığımızı her türlü saldırıya karşı korumak ve milletimizi köle haline getirecek her türlü totaliter ideoloji karşısında Türk gençliğine sağlam bir yol göstericidir.
Atatürk Türk gençliğinin sadece ilim ve tekniğe yönelinmesini yeterli bulmamış , ilim ve teknikteki gelişmeleri yürütecek vatansever , milli değerlerine bağlı bir gençliğin yetiştirilmesini şart koşmuştur. Atatürk´ün kastettiği ve özlediği gençlik ayrı ayrı idealler peşinde koşan bölünmüş ve parçalanmış bir gençlik değildir. Aksine Türk milletinin ortak ideallerini temsil eden , yabancı ideolojilerin esiri olmayan bir gençliktir. O gençliktir ki Türkiye´yi çağdaş milletler seviyesine çıkaracak , yarınki Türk toplumunun temellerini daha da sağlamlaştıracaktır. Bu bakımdan Türk gençliğine hedef olarak gösterilen Atatürkçülük ; daima ileriye , daima doğruya ve faydalıya yönelmek , çağdaş uygarlık seviyesine yükselme yarışında daimi bir gelişme içinde olmaktır. Ama bu atılım bu gelişme kendi kültür değerlerini ve milli özelliklerini kaybetmeden olmalıdır. Çünkü Atatürk´ün ifadesiyle " milli benliğini bulamayan milletler başka milletlerin avı olurlar." Bu bakımdan Atatürk´ün hedeflediği gençlik hem çağdaş olmayı , hem de kendi milli benliğine ve kişiliğine sahip çıkmayı gerektirir. Kendi milli benliğine sahip çıkmakla çağdaşlaşmak birbirine zıt değil , birbirinin tamamlayıcısıdır. Kısaca özetlersek " ne tarih köklerinden kopmak , ne de geçmişe saplanıp kalmak ..." Çünkü Atatürkçülük kendi milletinin tarihini , kültürünü iyi bilmeyi ondan güç alarak yeniye , ileriye doğru koşmayı , çağının bilim ve teknolojisine ulaşmayı , çağdaş uygarlık seviyesinin üstüne çıkmayı amaçlar.
"Ne mutlu Türküm diyene..." inancıyla yetişen ve yetişecek kuşaklar , Atatürk´ün fikirlerinden güç alarak , Türkiye Cumhuriyeti´ni ilelebet yaşatacak ve yükselteceklerdir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 06.12.2012 - Güncelleme: 08.03.2022 15:48 - Görüntülenme: 568
  Beğen | 0  kişi beğendi